Customs Reform -stand van zaken

Tijdens het Pools voorzitterschap van de EU, dat loopt tot en met 30 juni 2025, werden een aantal wetsvoorstellen uitgewerkt in het kader van de Customs Reform. Het volgend voorzitterschap (Denemarken) zal vanaf 1 juli het overleg verder zetten. De Belgische douane, die ook lid is van deze Europese werkgroep, heeft aan de leden van de WG Europese Algemene Bepalingen in de schoot van het Nationaal Forum de grote lijnen van de besprekingen die in de Raad plaatsvinden gedeeld met de leden van de private sector. De private sector had al eerder in 2024 een “sneuveltekst” aan de AAD&A bezorgd waarin een aantal bezorgdheden en aandachtspunten met betrekking tot de Customs Reform werden geventileerd.

De hervorming moet bestaande faciliteringen die reeds in het DWU werden voorzien behouden en waar mogelijk uitbreiden. Ook de tussenpersonen in de logistieke keten spelen een belangrijke rol en mogen niet worden beperkt in hun vermogen om douaneprocedures af te handelen.

Er zitten in de hervorming een aantal belangrijke onderwerpen waar de nodige aandacht moet aan geschonken worden zoals :

  • Het concept Trust & Check (T&C)

Er moet een evenwichtige aanpak worden gehanteerd om ervoor te zorgen dat het Trust & Check concept kmo’s niet benadeelt, aangezien zij mogelijk niet over de middelen beschikken om aan complexe nieuwe vereisten te voldoen. Daarnaast pleiten de belangenorganisaties op diverse niveaus’ ook voor het behoud en versterking van de AEO-status. Zo dient volgens de private stakeholders de AEO-C status (douanevereenvoudigingen) behouden te blijven. De vereenvoudigingen en voordelen die momenteel worden geboden aan AEO-gecertificeerde bedrijven moeten worden gewaarborgd, zodat handelsfacilitatie toegankelijk blijft voor alle economische operatoren.   

De toelatingscriteria voor het verkrijgen van de AEO-status en deelname aan het T&C-kader moeten duidelijk worden gedefinieerd en uniform worden toegepast binnen de EU om inconsistenties tussen lidstaten te voorkomen.

  • Digitalisering (EU data hub)

De EU Data Hub en het Single Window Environment for Customs moeten volledig compatibel zijn met andere IT-systemen. Het beheer van data moet duidelijk worden gedefinieerd om commercieel gevoelige informatie te beschermen en tegelijkertijd efficiënte douanecontrole mogelijk te maken.De hervorming moet gericht zijn op investeringen in IT-oplossingen ter verbetering van douanecontroles zonder bedrijven te belasten met buitensporige rapportageverplichtingen.

  • Harmonisatie en Uniforme Implementatie binnen de EU

Douaneprocedures moeten consistent worden geïmplementeerd in alle EU-lidstaten om een gelijk speelveld te waarborgen.

  • Centralized Clearance Import (CCI)

Sinds juli 2024 zijn verschillende lidstaten met de uitrol van CCI bezig. In België is het momenteel onduidelijk wanneer CCI zal geïmplementeerd worden. Dit stelt problemen voor Belgische bedrijven die CCI aanvragen met Belgie als Supervising Customs Authority. Bepaalde ondernemingen passen CCI al toe in de lidstaten die CCI al geïmplementeerd hebben, waardoor er momenteel inzake CCI geen gelijk speelveld aanwezig is in de EU.

  • Customs Agency

Het is momenteel nog niet duidelijk welke rol en verantwoordelijkheden het EU douane agentschap zal opnemen. Zal de rol beperkt blijven tot een adviserende of sturende rol ? Een aantal lidstaten, waaronder België, hebben aangegeven dat zij aan het Agentschap een sterke rol willen toekennen.  

De private stakeholders hebben richting de AAD&A en de beroepsfederaties die op Europees niveau actief zijn in de Trade Contact Group gepleit voor :

  1. het behoud de AEO-C-status en zorg ervoor dat de voordelen van de UCC-hervorming toegankelijk zijn voor zowel kmo’s als grotere bedrijven.
  2. het behoud de rol van de logistieke tussenpersonen door handelsfacilitering toegankelijk te houden zonder onnodige beperkingen.
  3. EU Data Hub en digitale systemen de handel efficiënter maken en tegelijkertijd sterke gegevensbeveiligingsmaatregelen handhaven.
  4. een uniforme implementatie van de UCC-hervorming in alle lidstaten met duidelijke richtlijnen en gestructureerde betrokkenheid van de sector.
  5. een transparante en consultatieve aanpak om ervoor te zorgen dat de hervorming voldoet aan de behoeften van bedrijven en de concurrentiepositie van de EU-toeleveringsketens versterkt.

 

Meer informatie over de Customs Reform is beschikbaar op de website van de Commissie.

Deel dit artikel

Andere gerelateerde artikels hierover

EU Customs Reform

In mei 2023 lanceerde de Europese Commissie haar voorstel om de douane-Unie te hervormen. Ondertussen vinden er inhoudelijke gesprekken plaats tussen de lidstaten (douane administraties)

Lees verder »

EU Customs Reform

Op 17 mei 2023 publiceerde de Europese Commissie haar voorstel tot een hervorming van de Douane Unie. Het gaat over de grootste hervorming sedert de

Lees verder »

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be

Tel: +32 3 206 58 68