douane

Alfaport Voka klaagt lange doorlooptijd van douanecontroles aan

Alfaport Voka heeft bij de AAD&A aangedrongen om dringend maatregelen te nemen tegen de lange doorlooptijden van fysieke douanecontroles in de haven van Antwerpen 

De voorbije weken ontvingen we van meerdere logistieke dienstverleners en industriële ondernemingen alarmsignalen over de organisatie van het controleproces bij de douane in de haven van Antwerpen.

Bij de afhandeling van fysieke douanecontroles worden operatoren geconfronteerd met wachttijden die kunnen oplopen tot 4 weken! Deze situatie is onaanvaardbaar en is nefast voor de concurrentiepositie van de Antwerpse haven.  Er zijn ondertussen grote ondernemingen die als gevolg hiervan hun import goederenstroom hebben verlegd naar havens in de ons omringende landen.

Het probleem is uiteraard bekend bij de AAD&A en men buigt zich op het hoogste niveau binnen de Administratie om remediërende maatregelen te nemen. Eén van de redenen is het gebrek aan verificateurs waardoor de voor controle geselecteerde zendingen niet binnen een acceptabele termijn kunnen afgewerkt worden  De AAD&A is bereid om samen met de private sector naar oplossingen te zoeken en bekijkt momenteel een aantal maatregelen die kunnen genomen worden zoals extra inzet van verificateurs, het verleggen van bepaalde controles  naar binnenlandse douanekantoren en het verfijnen van de selectiecriteria. 

Alfaport Voka heeft ondertussen de problematiek aangekaart op regionaal en nationaal niveau.

Er wordt voorgesteld om een taskforce samen te stellen bestaande uit vertegenwoordigers van de AAD&A en de private sector om een aantal maatregelen verder te bespreken met de stakeholders. Er worden inspanningen gevraagd van de private sector waarbij kan onderzocht worden in hoeverre magazijnen waar fysieke controles plaatsvinden eventueel langer kunnen opengehouden worden.

Deel dit artikel

Andere gerelateerde artikels hierover

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be

Tel: +32 3 206 58 68