Arbeidsmarkt
in de haven

Voor onze leden is het van vitaal belang om voldoende goede arbeidskrachten te vinden. De afstemming van vraag en aanbod staat al geruime tijd onder zware druk. Alfaport Voka staat haar leden bij door de Antwerpse Haven als aantrekkelijke werkplaats te positioneren. Dit doen we via de employer branding campagne #myjobisbetterthanyours (website | LinkedIn | Instagram | Facebook). Via authentieke verhalen van medewerkers van onze leden brengen we het boeiende verhaal van de verschillende jobs en mogelijkheden in de haven in beeld.

Naast de campagne houden we een vinger aan de pols en bekijken we samen met de leden welke initiatieven we als sector kunnen ondernemen.

NIEUWS OVER

Arbeidsmarkt in de haven

Ontdek al het nieuws over het thema Arbeidsmarkt in de haven van Alfaport Voka. 

Jobbeurs Beveren

EGTS Linieland verwelkomt op dinsdag 23 april voor de elfde keer werkgevers en werknemers op de jobbeurs in Beveren. Deze grensoverschrijdende jobbeurs is de ideale

Lees verder »
Saskia Bultiauw

"Vacatures kunnen wij niet invullen maar onze taak is de haven te positioneren als de aantrekkelijke werkplek die ze is door reële storytelling."

Saskia Bultiauw, community manager Alfaport Voka

Employer Branding

Alfaport Voka nam het initiatief om een employer branding campagne uit te werken voor de haven van Antwerpen.

De tagline van de campagne is Jij. De Haven. De Wereld. De Antwerpse Haven als werkgever is een samenspel van bovenstaande 3 begrippen. Medewerkers worden rechtstreeks aangesproken op hun mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Je speelt effectief een rol van betekenis. En dat in De Haven, niet zomaar een haven. De haven van Antwerpen claimt leiderschap. Als topspeler in De Wereld. Allesbehalve wereldvreemd, het is een collectief dat geworteld is in die Stad, maar tegelijkertijd tentakels, kansen en dromen heeft over heel de wereld.De campagne loopt zowel via het platform ‘www.jobsindehaven.be’ dat testimonials van havenwerknemers combineert met links naar de vacaturewebsites van bedrijven. Daarnaast heeft de campagne ook een socialmedialuik waar we de potentiële werknemer prikkelen met inspirerende korte getuigenissen, vacatureposts en sfeerbeelden.

Bovendien laten we onze leden , hun werknemers en andere partners  de Instagrampagina overnemen (onder beheer van Alfaport Voka) om de bezoekers een realistische blik te gunnen achter de schermen.

Op 19 april- 2023 werd Havenjobs.com, een havenbreed vacatureplatform, gelanceerd. Het nieuwe webplatform bundelt zowel voor Antwerpen als Zeebrugge de vacatures in de logistiek, de maritieme sector als in de industrie in de haven die via de VDAB worden ingevoerd. Alfaport Voka ondersteunt mee dit project en verwijst via alle acties van haar employer branding campagne #myjobisbetterthanyours door naar het vacatureplatform zodat potentiële kandidaten meteen gericht hun zoekactie naar de juiste job kunnen starten.

HR infosessie/debat

Alfaport Voka organiseert infosessies hr waarop alle geïnteresseerde leden uitgenodigd worden rond het thema arbeidsmarkt. Elke sessie belicht een bepaald thema. Naast de eigen initiatieven biedt Alfaport andere havengerelateerde parners de mogelijkheid om hun initiatieven omtrent het specifieke thema toe te lichten. Na de toelichting is er telkens terugkoppeling door de bedrijven. Met deze feedback gaat Alfaport Voka vervolgens aan de slag. Deze infosessies/debat worden twee keer per jaar georganiseerd en staan telkens open voor de hr-verantwoordelijken van onze leden.

Alfaport Voka trekt debat op gang rond War for Talent

Digitale competentiebarometer

De competentiebarometer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland genereert maandelijkse trendrapporten voor onze havenregio. Hierdoor krijgen we inzichten op maritieme en logistieke jobs en dit op verschillende parameters zoals diploma, beroepsprofiel, arbeidscontract, taal, graad, jobdomeinen, functietitel, sector.

Hierdoor beschikt Alfaport Voka op elk moment over een objectief en haarscherp beeld van de arbeidsmarkt en de opleidingsbehoeftes in de regio.

Havencentrum

Het Havencentrum brengt de haven dichter bij jongeren. Dat doet het door zowel jongeren naar de haven te brengen met excursies en workshops voor scholen, als de haven naar jongeren te brengen met lesmateriaal.

Het Havencentrum wil jongeren sensibiliseren over het belang en innovatieve vermogen van de haven. Door hen te tonen welke diversiteit aan activiteiten en toekomstmogelijkheden de haven biedt, willen we hen enthousiasmeren voor relevante studierichtingen en jobs in de haven van morgen.

Het Havencentrum is volop in transitie. Samen met Portopolis, het bezoekerscentrum van Port of Antwerp-Bruges, zet het koers naar Havenwereld. Havenwereld wordt een nieuw havenbelevingscentrum op de Droogdokkensite in Antwerpen en zal in het voorjaar 2026 de deuren openen.

Alfaport Voka is vertegenwoordigd in de raad van bestuur van het Havencentrum. Scholen kunnen terecht op www.havencentrum.be voor meer info over het educatieve aanbod.

Havenarbeid

Alfaport Voka streeft naar een rechtszekere maar ook flexibele havenarbeids-organisatie. De Wet op de Havenarbeid van 1972, beter bekend als de Wet Major regelt de arbeidsorganisatie in de Belgische havens. Deze wet bepaalt dat havenarbeid binnen het havengebied enkel door erkende havenarbeiders kan verricht worden. Via sociaal overleg proberen werkgevers en vakbonden dit kader mee te laten evolueren met de tijd en de veranderingen in de sector. Ten gevolge van een uitspraak door de Europese Commissie in 2014 werd de havenarbeids-organisatie geactualiseerd. Na een intensief overlegproces kwamen de sociale partners overeen om op termijn en gekoppeld aan bepaalde voorwaarden erkende havenarbeiders aan te werven buiten de bestaande pool. 

Een verkorte procedure om af te wijken van de vastgelegde ploegsamenstellingen werd afgesproken.

Alfaport Voka blijft bezorgd over het level playing field voor logistieke activiteiten binnen het havengebied. Daar waar het laden en lossen van zeeschepen enkel binnen het havengebied kan gebeuren en bijgevolg een afzonderlijke arbeidsorganisatie verantwoordt, is dat voor logistieke activiteiten minder het geval. Sommige activiteiten zoals voorbeeld het stuffen en strippen van containers kan immers ook buiten het havengebied gebeuren. Het lijkt dan ook logisch dat deze logistieke activiteiten op dezelfde manier kunnen georganiseerd worden als buiten het havengebied. Een oplossing hiertoe kan best besproken worden binnen het reguliere sociaal overleg.

Blijf in contact over het thema Arbeidsmarkt in de haven

Alfaport Voka organiseert twee keer per jaar een infosessie voor haar leden rond de verschillende arbeidsthema’s. Ook zijn we steeds op zoek naar boeiende verhalen van onze leden voor onze campagne #myjobisbetterthanyours  via www.jobsindehaven.be.

Bent u lid en wenst u deel te nemen aan deze sessies of campagne? Laat dan gerust uw gegevens achter. 

Onze haven thema's

Hieronder vindt u een overzicht van de thema’s waar Alfaport Voka zich voor de haven van Antwerpen voor inzet. Klik door om meer informatie over elk thema te ontdekken. 

Neem contact op

Saskia Bultiauw

community manager Alfaport Voka

saskia.bultiauw@voka.be

Saskia Bultiauw