Alle artikels

4 duurzame projecten uit Antwerpen en Zeebrugge maken nog kans op Sustainable Port Award

Op 5 mei 2023 reiken Port of Antwerp-Bruges, Maatschappij Linkerscheldeoever, Alfaport Voka en Apzi-Voka voor de 4e keer de Sustainable Port Award uit. Deze award bekroont een duurzaam initiatief in het havengebied.

De haven van Antwerpen en Zeebrugge is de economische motor van Vlaanderen. Die motor wil het duurzaam maken. Zo genieten ook de volgende generaties van de welvaart en vele jobs die de haven creëert. Daarom zet het in op duurzame groei, waarbij economie, milieu en mens centraal staan.

Om die ambitie kracht bij te zetten en de initiatieven van de vele havenbedrijven hierin in de kijker te zetten, reikt de haven om de twee jaar de Sustainable Port Award uit, vroeger bekend als de Sustainability Award. Drie bedrijven hebben de award al in hun prijzenkast staan: BASF, CMB en Ecluse.

Uit de 20 genomineerde projecten werden vandaag de 4 finalisten bekend gemaakt . Dit zijn: Boluda Towage (Zeebrugge & Antwerpen), Victrol (Antwerpen), TotalEnergies (Antwerpen), ICO (Zeebrugge).

Wie zijn de finalisten?

Als Europese pionier ontwikkelde Boluda Towage een eigen manier om sleepboten aan te passen naar de hoogste emissienormen IMO Tier III volgens de International Maritime Organisation (IMO). ‘In Zeebrugge hebben we al twee sleepboten vergroend via deze retrofit-techniek, en we kochten ook vier nieuwe sleepboten die voldoen aan de IMO Tier III-eisen’, verduidelijkt Geert Vandecappelle, CEO bij Boluda Towage Europe. ‘Daarmee stoot elke sleepboot jaarlijks 80 procent minder stikstofoxiden (NOx) uit.’ Ook in de haven van Antwerpen werden zes van de acht slepers omgebouwd volgens IMO Tier II-eisen. ‘Dat zorgt voor een emissiereductie van 30 procent per sleepboot’, vertelt Stijn Van Beneden, Fleet Manager in België bij Boluda Towage. Om zijn ecologische voetafdruk nog meer te verkleinen, rust Boluda Towage samen met OnBoard zijn vloot uit met een slimme meetmodule die het brandstofverbruik verlaagt. ‘Dat daagt onze crew uit om zuiniger om te springen met brandstof en onnodige pieken te vermijden. Zo daalde sinds eind 2021 ons brandstofverbruik met meer dan 250.000 liter en onze CO2-uitstoot met 10 procent.’

Carbon Capture, Utilization & Storage: daarnaar verwijzen de letters in het CCUS Shipping-project van Victrol. ‘CO2 afvangen, opslaan en hergebruiken wordt wereldwijd erkend als een deel van de klimaatoplossing’, getuigt Fred Selhorst, Business Development Manager Victrol. De specialist in watertransport en de distributie en bunkering van oliën en gassen biedt industriële bedrijven de mogelijkheid om hun afgevangen en vloeibaar gemaakte CO2 te transporteren. En dat met op maat gebouwde schepen via de Europese binnenwateren naar opslagplaatsen in internationale zeehavens – zoals bijvoorbeeld de CO2-hubs in Port of Antwerp-Bruges.

Als eerste bedrijf in Port of Antwerp-Bruges heeft TotalEnergies een langetermijnovereenkomst gesloten voor de toegang tot duurzaam proceswater voor zijn Antwerpse vestigingen. ‘Tegen 2026 verbruiken onze koeltorens 90 procent minder leidingwater’, zegt CEO Jacques Beuckelaers. TotalEnergies gebruikt voor de koeling van zijn industriële processen koeltorens. Bij dat proces verbruikt het veel water. In Antwerpen heeft de onderneming daar jaarlijks 5 miljard liter gedemineraliseerd water en 10 miljard liter leidingwater voor nodig. Dankzij een samenwerking met Waterkracht (een joint venture tussen water-link, Ekopak, PMV en Aquafin) zal TotalEnergies weldra 9,6 miljard liter van dat drinkwater per jaar vervangen door gezuiverd stadsafvalwater. 

International Car Operators (ICO) realiseerde in Zeebrugge samen met Engie en Port of Antwerp-Bruges het grootste onshorewindpark op één industriële site in Vlaanderen. Elf windturbines produceren jaarlijks gemiddeld 110 GWh aan hernieuwbare energie. ‘Dat is genoeg om 30.000 gezinnen op jaarbasis van stroom te voorzien’, zegt Guido Olbrechts, Quality Safety Security & Environment (QSSE) manager bij ICO. ‘Bovendien houden we daarmee 50.000 ton CO2 per jaar uit de lucht.’ De groene elektriciteit wordt ingezet bij de terminaloperaties van ICO. Daarnaast leveren de turbines ook groene stroom aan 308 oplaadpunten voor elektrische voertuigen. De groene stroom die niet meteen wordt verbruikt, wordt geïnjecteerd in het net.

De stem van de jongeren

De winnaar is bekend op 5 mei 2023. Om die winnaar te bepalen loopt er vanaf vandaag een jongeren- en publieksvoting via www.oursustainableport.com. Een stem uitbrengen kan tot 21 maart.

Nieuw sinds deze editie is de jongerenjury, onder voorzitterschap van Tom Simmillon (Young Challenger bij The Shift & Sustainable Strategy Specialist bij Proximus), met bachelor- en masterstudenten van Universiteit Gent, Howest, AMS, KU Leuven Campus Brugge & Gent, Karel de Grote Hogeschool en Vives. De jongerenjury geeft aan, na de online voting, welk project hun voorkeur wegdraagt. Tom Simmillon neemt de stem van de jongeren mee in de eindjury die met voorzitter Jos Delbeke aan de slag gaat om de uiteindelijke winnaar te benoemen.

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Onze haven is dé economische motor van Vlaanderen. Die motor blijft draaien dankzij de investeringen die we aantrekken. Het is jammer dat de vele en vooral grote investeringen in innovatie en duurzaamheid in de media niet altijd de aandacht krijgen die ze wel verdienen. Meer dan de helft van alle industriële uitgaven gaat naar onderzoek en ontwikkeling en duurzaamheid. Met de Sustainable Port Award zetten we als Port of Antwerp-Bruges samen met Alfaport VOKA, APZI-Voka en Maatschappij Linkerscheldeoever, dan ook graag enkele bijzonder knappe en waardevolle initiatieven in de kijker.”

Jos Delbeke, eindjuryvoorzitter Sustainable Port Award, klimaatexpert, professor en voormalig directeur-generaal voor het Klimaat bij de Europese CommissieWe kunnen alleen slagen in de klimaat transitie als iedereen zijn bijdrage doet. Naast burgers en overheden, zijn er ook de bedrijven en de economische actoren. De creatie van een CO2-arme samenleving creëert veel opportuniteiten en mogelijkheden voor de inzet van technologische innovaties, niet in het minst in de havens en aanverwante bedrijven. Ze vormen een cruciale en onmisbare schakel om van de klimaat transitie ook een economisch succes te maken. ”

Tom Simmillon, jongerenjuryvoorzitter Sustainable Port Award, Circular Economy Manager Proximus, Young Challenger bij The Shift: “Deze duurzame initiatieven in de haven illustreren dat je niet alleen bij een NGO aan de slag kan om een impact te hebben of dat je enkel bij een start-up terecht kan als je wil innoveren. Net àlle bedrijven hebben nood aan jonge geesten die staan te popelen om een verschil te maken. De Sustainable Port Award geeft erkenning aan innovatieve projecten én brengt die belangrijke boodschap tot bij de jongeren.”

Meer weten?
Alle informatie over de genomineerden en de voting vindt u via www.oursustainableport.com.

De 20 ingediende innovatieve projecten en best practices zullen onze bedrijven inspireren en aanzetten om te blijven investeren in duurzaam ondernemen.

Sustainable Port Award

Neem contact op

Sofie Coppens

Adviseur milieu en duurzaamheid

sofie.coppens@voka.be

Tel: +32 476 94 15 41

Sofie Coppens