Alle artikels

Jaarverslag thema: Havenbeveiliging

Hier vindt u een samenvatting van de informatie uit ons jaarverslag 2022 met betrekking tot het haven thema havenbeveiliging.

Alfapass

In aanloop van de recent gestemde wet maritieme beveiliging, die onder meer een strengere beveiliging van havens en havenfaciliteiten regelt, trof Alfapass de nodige voorbereidingen en helpt ze haar klanten om aan deze wet te voldoen. Zo maakt de wet het mogelijk om biometrie toe te passen om de toegang tot terminals te beveiligen. Daarnaast voorziet de wet ook de mogelijkheid om veroordeelde medewerkers van havenbedrijven en autoriteiten een havenverbod op te leggen. Dat houdt in dat deze personen niet meer actief mogen zijn binnen het havengebied of een job mogen uitoefenen die linken heeft met de haven. Cepa en Alfaport Voka zijn in gesprek met de bevoegde diensten over de praktische en efficiënte uitrol van zo’n havenverbod.

Om haar dienstverlening te optimaliseren, opende Alfapass niet alleen een nieuw kantoor in het havengebied op kaai 606. Ook de openingsuren van het uitgiftekantoor op kaai 1742 werden uitgebreid van 6 tot 18 uur en stemmen zo af op de operationele noden van klanten. Daarnaast werd het team van Alfapass verder versterkt. Inhoudelijk wordt een nieuwe mobiele app met een digitale smartcard ontwikkeld.

Campagne ‘Onze haven drugsvrij’

Cepa en Alfaport Voka hielden de campagne ‘Onze haven drugsvrij’ onder de aandacht door op regelmatige tijdstippen nieuwe (aanvullende) campagnevideo’s te lanceren, zoals ‘Hoe blijft jouw melding anoniem’, ‘Onze haven en drugs uitgelegd’, ‘Hoe zoeken drugscriminelen contact en hoe reageer je’ … Alle sensibiliseringsvideo’s zijn terug te vinden op het YouTube-kanaal van Cepa.

Cepa en Alfaport Voka willen met de brochure ‘Onze haven drugsvrij – Wat kan jij doen?’, havenmedewerkers handvaten aanreiken om correct én veilig te reageren wanneer ze met drugscriminaliteit in de haven geconfronteerd zouden worden. De brochure bundelt kernboodschappen uit de campagne ‘Onze haven drugsvrij’, en is een hulpmiddel om nieuwe en bestaande medewerkers bewust te maken van de problematiek. Cepa en Alfaport Voka boden een aanvullende presentatie aan, die gebruikt kan worden om interne infomomenten op het bedrijf te houden.

De sensibiliseringsvideo rond drugscriminaliteit ‘Snel bijverdienen?’ sleepte de award voor beste animatievideo in de wacht tijdens de Video Experience Day. Uit 129 kwaliteitsvolle inzendingen nomineerde een 18-koppige jury ‘Snel bijverdienen?’ voor maar liefst 2 categorieën: ‘Sensibilisation’ en ‘Animation’. In die laatste categorie kaapte ‘Snel bijverdienen?’ de eerste plaats weg. Opnieuw een aanknooppunt waarmee de campagne onder de aandacht werd gebracht bij het bredere publiek.

Congres ‘Beveiligde Haven’

Cepa en Alfaport Voka waren als spreker te gast op het besloten congres ‘Beveiligde Haven’ op 1 april 2022 in de Antwerpse Handelsbeurs. Daarmee willen de steden Rotterdam en Antwerpen een doorgedreven aanpak en samenwerking rond de internationale strijd tegen drugshandel tot stand brengen en ondersteunen. Cepa en Alfaport Voka deelden als vertegenwoordigers van de havengemeenschap inzichten en kennis om georganiseerde drugscriminaliteit in onze havens aan te pakken, en om onze rol daarin te kaderen.

DOWNLOAD HET JAARVERSLAG ALFAPORT VOKA & CEPA 2022

Neem contact op

Dr. Stephan Vanfraechem 

Algemeen directeur Alfaport Voka

stephan.vanfraechem@voka.be

Tel: +32 486 51 01 69

Dr. Stephan Vanfraechem