Alle artikels

13 partijen sluiten compromis rond behoud Doel en ontwikkeling haven

Alfaport Voka, de koepel van Antwerpse havenwerkgevers heeft gisteren het akkoord formeel mee ondertekend.

Dit was geen makkelijk parcours maar als vertegenwoordiger van de klanten van de Antwerpse haven hebben we altijd constructief toegewerkt naar een compromis. Dat dit nu is uitgemond in een akkoord waardoor het project-ECA verdergezet kan worden, is voor onze haven van levensbelang

De Antwerpse haven heeft dringend nood aan extra ruimte voor containerbehandeling. Met de bouw van het nieuwe getijdendok wordt de terminalcapaciteit van de Antwerpse haven met meer dan vier miljoen TEU uitgebreid. Het bereikte akkoord houdt in dat de ondertekenende partijen zich ook voor volgende fases constructief blijven opstellen en dat hiermee een einde wordt gemaakt aan nieuwe rechtsprocedures.

Bij Alfaport Voka blijft er wel nog wat bezorgdheid over de rechtszekerheid voor een containerbehandeling de klok rond; 24 op 7.

Iedereen moet zich wel bewust zijn dat het voortbestaan van Doel binnen een havenindustriële context moet gebeuren. Met andere woorden: het voortbestaan van Doel mag een normale 24/7-uitbating van de terminal op geen enkele manier in de weg staan. Als vertegenwoordiger van de uitbaters en gebruikers van de nieuwe, broodnodige containerterminal rekenen we hier op een duidelijk engagement van de Vlaamse regering. De Vlaamse regering moet er garant voor staan, dat de afspraken binnen het Verbond worden uitgevoerd én garanderen dat de terminal op een economisch rendabele manier kan worden uitgebaat.

Neem contact op

Dr. Stephan Vanfraechem 

Algemeen directeur Alfaport Voka

stephan.vanfraechem@voka.be

Tel: +32 486 51 01 69

Dr. Stephan Vanfraechem

Neem contact op

Sofie Coppens

Adviseur milieu en duurzaamheid

sofie.coppens@voka.be

Tel: +32 476 94 15 41

Sofie Coppens

Neem contact op

Eliene Van Aken 

Adviseur mobiliteit & intermodaliteit

eliene.vanaken@voka.be

Tel: +32 478 57 04 93

Eliene Van Aken