Alle artikels

Bewijzen van Uniestatus (PoUS) – nieuwe verplichtingen vanaf 1 maart

Op 1 maart 2024 is de nieuwe verplichting in werking getreden om de bewijzen van Uniestatus (T2L en T2LF) aan te maken en/of aan te bieden via het nieuwe Europese systeem dat daarvoor werd voorzien (EU Portal).

Gelet op het feit dat deze nieuwe bepalingen zeer laat werden gecommuniceerd en er geen mogelijkheid bestaat om via interface of API een koppeling te voorzien met het Europese systeem hebben heel wat lidstaten en beroepsorganisaties, waaronder Alfaport Voka, er bij de Commissie en de nationale douaneautoriteiten op aangedrongen om de verplichting uit te stellen in afwachting van bijkomende maatregelen. Onder meer op vraag van Alfaport Voka werd in België in een overgangsregeling voorzien waarbij het vanaf 1 maart 2024 mogelijk is om zowel gebruik te maken van het Europese systeem als de bestaande nationale systemen (PLDA).

Concreet zal de Belgische douane tot nader order toestaan om gebruik te blijven maken van bewijzen van Uniestatus T2L en T2LF op papier en dit zowel voor vertrekkende als aankomende zendingen. Meer informatie is beschikbaar op de website van de AAD&A  en de Commissie.

Deel dit artikel

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be

Tel: +32 3 206 58 68