Alle artikels

Douanecongres verwelkomt 260 deelnemers

Tijdens een uitverkochte editie van het Douanecongres werden brandend actuele douanetopics aangesneden. Niet verwonderlijk was er daarbij opnieuw veel aandacht voor het sanctiebeleid.

Op 22 november organiseerde Alfaport Voka samen met Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland de 9de editie van het douanecongres. Niet minder dan 260 deelnemers waren getuige van interessante presentaties aangevuld met relevante debatten over onderwerpen zoals de EU Customs Reform, de digitalisatie van douaneprocessen en aanpassingen aan het Belgische douane sanctierecht.

Matthias Petschke, director bij de Europese Commissie (DG TAXUD) gaf een heel duidelijke inkijk in het voorstel dat de Commissie op 17 mei 2023 heeft gepubliceerd om de douane – Unie grondig te hervormen.

Deze hervorming zet onder meer in op het vereenvoudigen van douaneprocessen, het gebruik van één centrale data hub en de oprichting van een Europese douaneautoriteit.

Pascale Vandeweyer, Europees gedelegeerd procureur, gaf de deelnemers inzage in de missie en bevoegdheden van het Europees Openbaar Ministerie (EPPO). Het opsporen van (fiscale) fraude en het vervolgen van de fraudeurs loopt voor grotere dossiers via EPPO.

Uit de cijfers van de dossiers die in 2022 door EPPO werden behandeld, blijkt dat ongeveer 50% van de misdrijven te maken hebben met btw-en douanefraude.

Verder was er nog een geanimeerd debat over de toepassing van douanesancties in België en gaven de beide directeurs-generaal van de Belgische en Nederlandse douane, Kristian Vanderwaeren en Nanette van Schelven, elk inzage in de werking van hun organisatie en hoe beide lidstaten samenwerken in onder meer de strijd tegen drugs. Vicepremier en minister van financiën, Vincent Van Peteghem, nam het slotwoord voor zijn rekening.

Bekijk hier enkele highlights van het congres

De LinkedIn post over dit onderwerp

Deel jouw mening over dit onderwerp via onze LinkedIn-post.

Deel dit artikel

Andere gerelateerde artikels hierover

Bindende waardeinlichting (BWI)

Bindende waardeinlichting

In het EU publicatieblad van 15 april werden EU verordeningen gepubliceerd waarmee de “Bindende waardeinlichting” (BWI) in de Uniedouanewetgeving wordt voorzien.

Lees verder »

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be

Tel: +32 3 206 58 68