Alle artikels

Het elektronisch douane aangiftesysteem PLDA wordt vervangen

Het elektronisch douane aangiftesysteem PLDA dat sedert 2007 in België in gebruik is, zal in de loop van 2023 vervangen worden door een nieuw import- en exportsysteem.

De nieuwe aangiftesystemen EDMS en IDMS houden rekening met de dataelementen die zijn opgenomen in de bijlage B van de gedelegeerde verordening als aanvulling op het Douanewetboek van de Unie (verordening 2015/2446).

Bij de nieuwe aangiftes wordt afgestapt van het gebruik van het Enig Document met zijn vaste layout en 54 vakken.
Dit betekent dat ook de toelichtingen op de invulling van het Enig Document vervallen vanaf het ogenblik dat EDMS en IDMS in gebruik worden genomen. Op basis van de huidige nationale IT-planning zou EDMS in gebruik worden genomen vanaf 30 september 2023 en vervangt vanaf dat ogenblik PLDA-uitvoer. IDMS zou worden toegepast vanaf 31 december 2023 en zal PLDA-invoer vervangen.

De Algemene Administratie van de douane en accijnzen heeft met betrekking tot deze ingrijpende wijzigingen en de nieuwe manier van aangeven medio april op haar website een aantal toelichtingen gepubliceerd.

Alfaport Voka adviseert haar leden die te maken hebben met douaneaangiften bij in-en uitvoer deze informatie aandachtig door te nemen.

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be

Tel: +32 3 206 58 68