Alle artikels

Portlunch met nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch

Op 19 juni vond een druk bijgewoonde Portlunch plaats met als gastspreker nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch. De commissaris wist de havengemeenschap te boeien met haar vernieuwende en klare kijk op de drugsaanpak.

Ine Van Wymersch, sinds februari 2023 nationaal drugscommissaris, speelt een cruciale rol in de coördinatie van de gezamenlijke strijd tegen drugs. Alfaport Voka en Cepa zagen in haar de ideale gastspreker voor een boeiende Portlunch. Ze greep deze kans aan om het werk van het drugscommissariaat aan de havengemeenschap te presenteren. Het agentschap heeft een duidelijk mandaat: België onaantrekkelijk maken voor criminele organisaties. Hoewel het uitroeien van drugs een utopie is, wil de commissaris de infiltratie en corruptie bestrijden zodat iedereen in de haven veilig kan werken.

Het commissariaat wil met nieuwe inzichten een veiliger klimaat op lange termijn bestendigen. Zo implementeert het agentschap bijvoorbeeld de lessen uit de haven van Antwerpen preventief in de binnenhavens en pleit het voor de oprichting van een drugsfonds waarbij de middelen die in beslag worden genomen bij criminele organisaties kunnen geïnvesteerd worden in de strijd van de overheid tegen die drugskartels.

De commissaris bepleit een publiek-private samenwerking waarbij havenbedrijven niet zelf handhaven, maar meehelpen de mazen van het net te dichten en gezamenlijk een klimaat te creëren dat criminaliteit ontmoedigt. Samen met VITO onderzoekt de drugscommissaris hoe ontdekte drugs direct onbruikbaar gemaakt kunnen worden, zodat havenmedewerkers, politie en douane geen onnodige veiligheidsrisico’s lopen.

Van Wymeersch erkent de vele inspanningen van de havengemeenschap, en verwees, onder andere, naar het meldpunt “Onze Haven Drugsvrij”, dat enkele jaren geleden door Alfaport Voka en Cepa werd opgericht. Dankzij de informatie van dit platform zijn bepaalde drugsdossiers verrijkt met waardevolle input of zijn er zelfs nieuwe dossiers opgestart. Ze sloot haar betoog af met de oproep om de drugsaanpak internationaal te bekijken, omdat een gelijk speelveld tussen alle Europese havens noodzakelijk is.

We werken met een klein team maar we zijn zo groot als het netwerk van de teamleden!

Deel dit artikel

Andere gerelateerde artikels hierover

Neem contact op

Saskia Bultiauw

Community Manager Alfaport Voka

saskia.bultiauw@voka.be

Tel: +32 3 206 58 72

Saskia Bultiauw