GRUP E34

Op 14 juni 2024 werd het GRUP E34-west ter hoogte van de Waaslandhaven voorlopig vastgesteld door de Vlaamse regering. De Vlaamse Regering organiseerde van 14 juni tot en met 12 augustus 2024 een openbaar onderzoek over dit plan.

Het GRUP heeft volgende ambities: de Waaslandhaven connecteren op het hoofdwegennetwerk, het haventracé verbinden op de E34, het dorpen- en havenverkeer afsplitsen, een performant fietsnetwerk mogelijk maken en de nieuwe infrastructuren ruimtelijk en landschappelijk inbedden.

Het bestaande complex Vrasene zal opgebroken worden. En er komt een nieuw complex Waaslandhaven-West dat zal geïnstalleerd worden als ‘Hollands complex’. Het complex Watermolen zal zorgen voor de ontsluiting van de Schoorhavenweg en de Hoogschoorweg op de aan te leggen Westelijke Ontsluiting Waaslandhaven. De aansluiting zal gebeuren via twee lichtengeregelde T-kruispunten. Het ongebruikte deel van de Schoorhavenweg wordt weggenomen.

Alfaport Voka en Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland hebben tijdens de periode van het openbaar onderzoek opmerkingen ingediend. Beide organisaties pleiten onder meer om de keuze voor specifieke verkeersinrichtingen (en de daarop toegepaste infrastructuur) op bepaalde aspecten bijkomend te onderzoeken en te onderbouwen én waar nodig bij te sturen. Zo vragen ze zich bijvoorbeeld af of door het wegknippen van complex Melsele de as Steenlandlaan-Ketenislaan voldoende uitgerust zal zijn om verkeersstromen af te wikkelen bij calamiteiten, onderhoudswerken of filevorming. Een andere opmerking betreft de afhankelijkheid van de aansluiting van de WOW op de E34 voor de ingebruikname van de extra terminalcapaciteit uit het ECA-project. Voldoende vooruitgang en afstemming in de planningsprocessen van de verschillende projecten is van belang. Daarnaast werd ook gevraagd om de mogelijkheid van een bijkomende vrachtwagenparking te bekijken in het onderzochte plangebied.

Meer informatie kan hier teruggevonden worden en via bijgevoegde folder.

Deel dit artikel

Andere gerelateerde artikels hierover

Neem contact op

Tia Meyvis 

Adviseur mobiliteit & intermodaliteit

tia.meyvis@voka.be

Tel: +32 3 206 58 67