Alle artikels

Implementatie project “PN/TS” – nieuwe goederencomptabiliteit voor Belgische zeehavens

Op 1 maart 2024 wordt de “douaneboekhouding” voor goederen die via de zee in de EU (België) worden binnengebracht vervangen door het systeem “PN-TS”.

Op aangeven van de private Antwerpse havengemeenschap (The Way Forward) wordt dit project uitgerold in alle Belgische zeehavens.  

De coördinatie en ondersteuning van dit project ligt bij Alfaport Voka waarbij samen met alle stakeholders hard wordt gewerkt om dit project tegen de voorziene datum “up and running” te krijgen.

In 2022 werd reeds beslist om hiervoor een centraal dataplatform (Inbound Release Platform – IRP) te ontwikkelen dat moet toelaten om aangiften en berichten met de douane en economische operatoren te delen en het hergebruiken. Dit biedt tal van mogelijkheden en zal er mede voor zorgen dat goederen vlot door de havens naar het hinterland kunnen stromen.

Naast de technische ontwikkelingen bekijkt Alfaport Voka samen met de douane ook nog een aantal procedures die naar aanleiding van dit project dienen aangepast te worden.

Alfaport Voka informeert haar leden regelmatig over de ontwikkelingen en de stand van zaken in dit project. Zo werden in de loop van de maand juni twee infosessies georganiseerd waarvan je de presentatie hier kan bekijken. 

Een derde sessie is voorzien op 21 september 2023. Je kan er hier voor inschrijven. 

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be

Tel: +32 3 206 58 68