Alle artikels

Busbaan A12

In april 2023 startte de aanleg van een nieuwe busbaan op de A12, die ook gebruikt kan worden door het collectief bedrijfsvervoer van en naar de haven. 

Op vraag van Voka Kamer van Koophandel Antwerpen – Waasland, legden AWV en Lantis een busbaan aan op de A12 in de richting van Antwerpen.

Vanaf 28 april zal het collectief bedrijfsvervoer er de file voorbij kunnen rijden via een systeem van dynamische signalisatie. Dit is een belangrijke stap in het vlot bereikbaar houden van de grote tewerkstellingsplaatsen in het havengebied.

Aangezien er nauwelijks openbaar vervoer is in het havengebied, leveren bedrijven grote inspanningen om collectief busvervoer te organiseren. Dagelijks rijden zo’n honderd bedrijfsbussen naar het havengebied. Dit collectief bedrijfsvervoer is pas interessant als deze bussen filevrij kunnen rijden. Naast een vlotte doorstroming, vragen Voka Kamer van Koophandel Antwerpen – Waasland en Alfaport Voka ook een verankering van de financiële ondersteuning van collectief bedrijfsvervoer.

De busbaan loopt over een traject van vijf kilometer, tussen de aansluiting van de A12 en de R2 in Antwerpen en oprit Leugenberg in Ekeren, langs de op- en afrit Smalleweg. Wie het complex wil op- en afdraaien, zal steeds voorrang moeten verlenen aan het verkeer op de busbaan. Markeringen op het wegdek en verkeersborden maken dat duidelijk.

De aanleg van de busbaan heeft een impact op het snelheidsregime. Momenteel geldt een regime van 120 km/uur. Na de heraanleg zullen drie versmalde rijstroken beschikbaar zijn in plaats van twee. De maximumsnelheid op de A12 wordt daarom teruggebracht tot 100 km/uur. Op de busbaan zal een snelheidsregime van maximum 70 km/uur gelden.

Neem contact op

Eliene Van Aken 

Adviseur mobiliteit & intermodaliteit

eliene.vanaken@voka.be

Tel: +32 3 206 58 67

Eliene Van Aken