Alle artikels

IRP, een meerwaarde voor de hele keten

Het Inbound Release Platform (IRP) wordt een onmisbare tool voor scheepsagenten, rederijen en terminals. Bovendien beperkt de aanzienlijke meerwaarde zich niet enkel tot deze partijen; iedereen betrokken bij het inkomende logistieke proces kan er voordeel uit halen.

Naast scheepsagenten, rederijen en terminals zijn er vele andere partijen betrokken bij het inkomende logistieke proces. We beschouwen hen als ‘data users’ van het IRP. Zij kunnen gebruik maken van de nieuwe Import Consignment API. Die zal gekoppeld zijn aan het IRP waardoor tal van data en status updates kunnen gedeeld worden met logistieke dienstverleners en ontvangers van goederen. Data die het verdere douaneproces vergemakkelijken en transparantie die een efficiëntere planning van het logistieke proces mogelijk maakt.

Concreet zullen dergelijke data users bijna de volledige inhoud van de vrachtlijsten (TSD-berichten) kunnen ontvangen via de API zodra ze zich abonneren op een zending. Daarna ontvangen ze ook alle status updates van het havenproces: aanpassing of annulatie van de TSD, lossing van de goederen en activatie van de TSD, controle door de douane en vrijgave.
Bedrijven kunnen via de API koppelen met hun bedrijfssysteem en vele softwareaanbieders zullen de API integreren in de oplossingen die ze aanbieden aan hun klanten. Op die manier kan er zeer efficiënt gebruik worden gemaakt van de nieuwe mogelijkheid om pre-lodged vervolgaangiftes in te dienen.

Daarnaast zullen dezelfde gegevens worden aangeboden via de web-interface van het IRP. Iets minder efficiënt dan de API uiteraard, maar een kans voor bedrijven om kennis te maken met de mogelijkheden of voor kleinere spelers voor wie een API integratie niet haalbaar of nodig is.

De voordelen van deze aanpak zijn duidelijk: duidelijke en up-to-date vrachtlijstgegevens ook als die worden geüpdatet, minder overtypen, niet langer bellen naar scheepsagenten of rederijkantoren om vrachtlijstgegevens te bekomen, kortom: minder gedoe en meer tijd voor het echte werk op de importafdeling.

Meer informatie over de Import Consignment API volgt snel.

Neem contact op

Eric Verlinden 

Projectmanager The Way Forward

eric.verlinden@voka.be

Tel: +32 3 206 58 69

Eric Verlinden Alfaport Voka