Alle artikels

Belangrijke mijlpalen in de roll-out van het Inbound Release Platform (IRP).

De implementatie van het Inbound Release Platform blijft gepland op 10 juni 2024. Om die opstart haalbaar te maken moeten ook alle havenbedrijven nu actief aan de slag met de aanpassing van hun processen en systemen aan de nieuwe PN/TS regelgeving.
Daarom kondigen we vandaag drie belangrijke mijlpalen in het IRP-traject aan.

1. Publicatie van de “IRP – Message Implementation Guide” (IRPMIG)
Deze “IRP – Message Implementation Guide” bevat alle technische informatie over de API’s die zullen zorgen voor de communicatie tussen havenbedrijven en het Inbound Release Platform.
De IRPMIG kan veder via aanvraagformulier worden gedownload. 

De reeds eerder gepubliceerde IRP Implementation Guide krijgt op korte termijn ook een update. Verdere informatie daarover volgt in een volgende newsflash.

2. Start on-boarding van bedrijven
Een vlotte opstart van het Inbound Release Platform voor de ruim 200 betrokken havenbedrijven is alleen mogelijk mits een goede voorbereiding en op basis van een duidelijk on-boardingstraject. Dit on-boardingstraject omvat contractuele stappen, verplichte opleiding voor de medewerkers en verplichte technische testen voor de opstartdatum. Alleen zo kunnen we garanderen dat iedereen klaar is voor de opstart en opstartproblemen zoveel als mogelijk worden vermeden.
Vanaf 5 februari ontvangen alle scheepsagenten en terminals in de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge een persoonlijke uitnodiging voor het on-boardingstraject, met daarbij een commerciële brochure, contractvoorstel, inlichtingenfiche en stappenplan.
Aan expediteurs, douanevertegenwoordigers en alle andere partijen die geïnteresseerd zijn in gebruik van de IRP webapplicatie of de Import Consignment API start een communicatiecampagne die hen zal toelaten zich in te schrijven. Hun on-boardingstraject is korter en zal vaak via de ontwikkelaar van hun gespecialiseerde douanesoftware verlopen. Ook voor die softwarebedrijven start een gerichte informatiecampagne.

3. IRP beschikbaar voor testen
De bouw van het Inbound Release Platform verloopt volgens schema. Tegen midden maart zal de code voor de voornaamste PN/TS processen geschreven en intern getest zijn. Vanaf dan wordt het IRP op een testplatform ter beschikking gesteld van de bedrijven die ketentesten met het IRP en het douanetestplatform willen uitvoeren. Het IRP development team zal zich vervolgens toeleggen op de ontwikkeling van de vrijgaveberichten in samenwerking met de douane. Daarover wordt momenteel een concrete ontwikkelings- en testplanning besproken.

Voor verdere vragen of inlichtingen over het Inbound Release Platform (IRP), aarzel niet om ons te contacteren op twf.aw@voka.be.

Heb je in deze bronnen het antwoord op je vraag niet gevonden? Contacteer ons via: twf.aw@voka.be.

De LinkedIn post over dit onderwerp

Deel jouw mening over dit onderwerp via onze LinkedIn-post.

Deel dit artikel

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be

Tel: +32 3 206 58 68

Neem contact op

Eric Verlinden 

Projectmanager The Way Forward

eric.verlinden@voka.be

Tel: +32 3 206 58 69

Eric Verlinden Alfaport Voka