Alle artikels

Inbound Release Platform – publicatie van de Implementation Guide

Het Inbound Release Platform wordt momenteel gebouwd door NxtPort, Port of Antwerp Bruges en de private havengemeenschap om de havenbedrijven en logistieke spelers te helpen bij het implementeren van PN/TS.

Er komt heel wat kijken bij de implementatie van PN/TS en het Inbound Release Platform, door de havenbedrijven en iedereen betrokken bij het inkomend proces. De operationele processen, de communicatie én de ICT-systemen moeten aangepast worden. Het is logisch dat dit bij heel wat bedrijven vragen oproept. In eerdere communicaties en informatiesessies werd al heel wat informatie gedeeld, maar er is duidelijk ook nood aan een naslagwerk waarin alles in detail wordt uitgelegd.

Vandaag publiceren we de eerste versie van de IRP Implementation Guide. Deze werd in het Engels opgesteld en bevat allerlei informatie:

  1. Business proces flows (ook in een bijlage) en een gedetailleerde beschrijving ervan die iedereen in staat stelt om het nieuwe aangifteproces in detail te leren kennen en begrijpen. Dat is nodig om de interne processen bij en tussen scheepsagenten en terminals te analyseren en aan te passen waar nodig. Ook de logistieke dienstverleners en iedereen die vervolgaangiftes maken om vrachtlijsten aan te zuiveren, kunnen hier de nodige informatie over de processen vinden.
  2. Functionele procesflows die in detail beschrijven hoe verschillende TSD-aangiften en losberichten (Terminal Discharge) aan en door het IRP zullen worden gestuurd in verschillende scenario’s en voor de verschillende goederenstromen.
  3. Een gedetailleerde beschrijving van de communicatie tussen bedrijven en IRP en de berichten die daarvoor gebruikt zullen worden.

Deze eerste versie van de implementation guide is al heel uitgebreid. In volgende versies ervan zal nog bijkomende informatie gedeeld worden. In de eerste versie van de IRP Implementation Guide staat reeds beschreven welke bijkomende informatie mee opgenomen zal worden in volgende versies.

DOWNLOAD de IRP Implementation Guide

Bijkomende info over PN/TS en IRP

Hieronder vind je een lijst met bronnen voor bijkomende informatie over PN/TS en IRP. 

  1. Blijf op de hoogte via artikels op onze website (NL): Nieuws – Alfaport Voka
  2. Bekijk de video van de IRP informatiesessie op 2 jnui 2023. waarin de werking van IRP op hoofdlijnen wordt uitgelegd (NL). Het verdient aanbeveling deze video te bekijken alvorens de IRP Implementation Guide te lezen. 

3. De Q&A over PN/TS van AAD&A (NL). Opgelet: soms verloopt de communicatie via IRP anders dan hier beschreven staat.
4. De PN/TS message implementation guides (EN). Opgelet: soms verloopt de communicatie via IRP anders dan hier beschreven staat.
5. Deze IRP Implementation Guide zal zo snel als mogelijk worden bijgewerkt met extra informatie in volgende versies (EN). Deze updates verschijnen hier op de Alfaport Voka website.
6. Of via uw beroepsvereniging.

Heb je in deze bronnen het antwoord op je vraag niet gevonden? Contacteer ons via: twf.aw@voka.be.

De LinkedIn post over dit onderwerp

Deel jouw mening over dit onderwerp via onze LinkedIn-post.

Deel dit artikel

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be

Tel: +32 3 206 58 68

Neem contact op

Eric Verlinden 

Projectmanager The Way Forward

eric.verlinden@voka.be

Tel: +32 3 206 58 69

Eric Verlinden Alfaport Voka