Alle artikels

Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) – voorlopig akkoord op EU niveau

In het kader van het EU-klimaatpakket werd op 13/12/2022 het voorlopig akkoord tussen het EU Parlement en de Raad bekend gemaakt over de toepassing van CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Met CBAM wil men de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van bepaalde goederen die in de EU worden geïmporteerd vanaf 1 oktober 2023 belasten.

Het gaat in eerste instantie om ijzer en staal, cement, aluminium, meststoffen, hydrogen en elektriciteit. De toepassing van deze “CO2 tax” zal een invloed hebben op de wereldwijde handel van de betrokken producten.

Tijdens de overgangsperiode die wordt voorzien van 1 oktober 2023 en 31 december 2025 wordt van de douane verwacht dat zij de betrokken operatoren zullen informeren over de rapportageplicht voor ondernemingen die deze goederen invoeren. Na de overgangsperiode zullen alleen nog CBAM-geregistreerde bedrijven CBAM-(emissie)certificaten kunnen aankopen om de betrokken goederen in te voeren.

Alfaport Voka zal de impact van deze wetgeving samen met de hervorming van de gelieerde wetgeving over Emissions Trading System (ETS) op de logistieke sector verder opvolgen. De komende maanden zal Alfaport Voka dit dossier mee opvolgen in de werkgroepen van het Nationaal Forum.

Meer informatie over het voorlopig akkoord is beschikbaar op de website van de EU.

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be