Alle artikels

CBAM-rapportering – gebruik van default waarden voor de berekening van CO2-uitstoot

Vanaf Q4 2023 moeten ondernemingen die in de EU goederen invoeren die onderhevig zijn aan de wetgeving inzake CBAM voor de betrokken goederen de CO2 waarde rapporteren.

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) is voor de EU een onderdeel van het project “fit for 55” met als doel om de CO2-uitstoot tegen 2050 terug te dringen.  Ondernemingen die in de EU goederen invoeren die onderhevig zijn aan de wetgeving inzake CBAM (cement, meststoffen, aluminium, ijzer en staal, waterstof en elektriciteit) moeten vanaf Q4 2023 voor de betrokken goederen de CO2 waarde rapporteren die werd uitgestoten bij de vervaardiging van deze goederen.

Omdat het niet evident is om deze waarden te berekenen voorziet de Europese Commissie voor wat betreft de rapporteringsperiode Q4 2023, Q1 en Q2 2024 het gebruik van default waarden.  

Verder voorziet de Commissie in een online rapporteringstool die door de betrokken ondernemingen dient gebruikt te worden om de invoer van de aan CBAM-onderhevige goederen te rapporteren. 

Meer informatie over CBAM en het gebruik van de rapporteringstool is beschikbaar op de website van de Commissie.

Deel dit artikel

Andere gerelateerde artikels hierover

Infosessie over ICS2

Op vraag van de Antwerpse beroepsfederaties heeft de AAD&A op 2 mei een infosessie georganiseerd over de implementatie van het Import Control System (ICS2 –

Lees verder »

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be

Tel: +32 3 206 58 68