Alle artikels

Douane maakt – eindelijk - werk van activering MOU’s en hervorming douane sanctiebeleid

Op 22 november vond in Antwerpen de achtste editie van het douanecongres plaats. Vincent Van Peteghem, vice-eerste minister, kondigde aan dat de douane verdere stappen wil zetten in een hervorming van het sanctiebeleid.
Daarbij zou de mogelijkheid gecreeerd worden om louter administratieve overtredingen op een niet-strafrechterlijke manier af te handelen. Kristian Van der Waeren, topman van de administratie douane, bevestigde dat hij actief de uitrol van de MOU’s tussen de private havensector en zijn administratie zal ondersteunen en hiervoor capaciteit zal vrijmaken. Met deze MOU’s wil de sector nadrukkelijker inzetten op compliance maar worden ook verbetertrajecten voorzien bij kleine, administratieve fouten. Experten uit de industrie, logistiek en de Belgische douane hadden het verder , onder andere, over uitdagingen zoals de impact van de geopolitieke situatie op de supply chain, de voorstellen om ook goederenstromen duurzamer te maken, het belang van het digitaliseren van processen en het delen van data tussen de verschillende actoren. Ook de toekomst van de douane-Unie en de 10 aanbevelingen die begin dit jaar door een groep van wijzen aan de Commissie werden gerapporteerd kwamen aan bod.
De aanwezigheid van de verzamelde douane-top en de politiek verantwoordelijkheden, bewijst het belang van dit event van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Flows waar Alfaport Voka instaat voor de inhoudelijke voorbereiding.

Vice-eerste minister en minister van financiën, Vincent Van Peteghem
Minister Van Peteghem

Neem contact op

Dr. Stephan Vanfraechem 

Algemeen directeur Alfaport Voka

stephan.vanfraechem@voka.be

Dr. Stephan Vanfraechem

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be