Alle artikels

Hoorzitting parlement nieuwe douanewet

Alfaport Voka bepleitte tijdens een bijeenkomst van de commissie Financiën van de Kamer van Volksvertegenwoordigers op 30 januari nogmaals een fundamentele herziening van de algemene wet douane en accijnzen. De hoorzitting was een gevolg van een parlementaire resolutie van Christian Leysen (Open vld) ter zake.

Een beperkte aanpassing van de AWDA die het gebruik van administratieve sancties mogelijk maakt, wordt nog deze legislatuur gestemd en is ondertussen ook besproken in de commissie Financiën. Maar Alfaport Voka wil dus dat het werk wordt verdergezet en blijft druk zetten op dit dossier.

Naast Stephan Vanfraechem nam ook Abram Op De Beeck, manager douanezaken bij BASF en voorzitter van het Nationaal Forum Douane het woord. Hij verwees naar de fel gewijzigde economische realiteit sinds de opmaak van de wet in 1822 en nu. Een herziening van de douanewet is na 200 jaar dus meer dan nodig. Professor Erik Van Dooren van de Universiteit Antwerpen ging uitgebreid in op de studie die hij maakte waarin de Belgische douanewet en het sanctiebeleid vergeleken werden met praktijken in een aantal buurlanden. Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de douane, gaf vervolgens aan dat hij een fundamentele herziening van de douanewet zou ondersteunen. Alfaport Voka is samen met de industrie en de luchthaven verder in gesprek met het kabinet Financiën rond de opstart en werking van een interdisciplinaire commissie die zo’n fundamentele herziening moet oppakken.

Deel dit artikel

Andere gerelateerde artikels hierover

Neem contact op

Dr. Stephan Vanfraechem 

Algemeen directeur Alfaport Voka

stephan.vanfraechem@voka.be

Tel: +32 3 206 58 70

Dr. Stephan Vanfraechem

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be

Tel: +32 3 206 58 68