Alle artikels

Verplicht gebruik EU-website bij opmaak T2L/T2LF vanaf 1/3/2024

De Commissie verplicht de operatoren om vanaf 1 maart 2024 de bewijzen van Uniestatus (T2L en T2LF) op te maken via de website van de Commissie (EU Customs Trader Portal).

Dit kadert in de gefaseerde implementatie van het PoUS systeem (Proof of Union Status). De eerste fase (vanaf 1 maart 2024) voorziet zoals hiervoor aangehaald in het verplicht opmaken van certificaten T2L en T2LF via de EU-website.

De tweede fase voorziet vanaf 1 maart 2025 in de mogelijkheid om de uniestatus aan te geven in het douane goederenmanifest.

De nieuwe verplichting die ingaat op 1 maart werd zeer laat aan de economische operatoren gecommuniceerd. Bijkomend stelt zich het probleem dat er momenteel geen automatische koppeling (via API) kan gemaakt worden met het EU-systeem waardoor heel wat manuele tussenkomsten vereist zijn. Ook stellen zich problemen om het systeem te testen.

Alfaport Voka heeft de voorbije weken bij de Belgische douane en een aantal Europese beroepsfederaties aangedrongen om uitstel te vragen bij de Commissie, en met succes! We vernemen officieus dat de Belgische douane een uitstel op de toepassing van het PoUS systeem zal vragen bij de Commissie. Een communicatie vanwege de douane volgt waarschijnlijk in de laatste dagen van februari.

Op 15 februari heeft de Belgische douane reeds haar communicatie over deze nieuwe verplichting op de website van het Nationaal Forum aan een update onderworpen.

Deel dit artikel

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be

Tel: +32 3 206 58 68