Alle artikels

Nieuw stikstofakkoord geeft perspectief aan haven en industrie

Alfaport Voka reageert voorzichtig positief op het stikstofakkoord dat binnen de Vlaamse regering is onderhandeld. Dit akkoord is een belangrijke stap richting rechtszekerheid en noodzakelijk voor de havenuitbreiding. Zonder robuust stikstofkader konden we de havenuitbreiding vergeten.

Na drie jaar onderhandelen zijn er nu eindelijk duidelijke stikstofreducerende maatregelen afgesproken die in een decreet verankerd worden. En heel belangrijk: het akkoord bevestigt ook een gedifferentieerde behandeling van de uitstoot van ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx) en voorziet dus ook verschillende stikstofdrempels. Hopelijk komen nu een aantal grote industriële projecten zoals de nieuwe ethaankraker van INEOS in een stroomversnelling.

Voor de terminals en containerrederijen komt het stikstofakkoord geen dag te vroeg.

Voor de uitbreiding van de containercapaciteit, een voorwaarde om de Antwerpse haven internationaal competitief te houden, is dit stikstofdecreet broodnodig. Een vergunning krijgen zonder wettelijk kader zou bijzonder moeilijk zijn.

Nu er een stikstofkader aankomt, roepen Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Alfaport Voka alle vergunningverlenende overheden op om onverwijld opnieuw vergunningsaanvragen te behandelen en niet langer de behandeling uit te stellen of de beslissingstermijn te verlengen. Hoe sneller het nieuwe decreet van kracht wordt, hoe sneller de dossierachterstand kan weggewerkt worden.

De krachtlijnen van het akkoord kunnen hier nagelezen worden.

Deel dit artikel

Andere 'stikstof' gerelateerde artikels

Stikstofkader

Stikstof

De Vlaamse regering hoopte om het onderhandelde stikstofakkoord deze week te verankeren in een goedgekeurd stikstofdecreet in het Vlaamse Parlement. De oppositie vraagt echter een

Lees verder »

Neem contact op

Sofie Coppens

Adviseur milieu en duurzaamheid

sofie.coppens@voka.be

Tel: +32 3 206 58 66

Sofie Coppens