Alle artikels

Cybercrime door het dak

Alfaport Voka werkt aan bewustwording rond de noodzaak van een degelijke cyberbeveiliging voor haar leden. Tijdens een ontbijtsessie gaf Alfaport Voka daarom een podium aan Managing Director, Miguel De Bruycker van het Centre for Cybersecurity Belgium (CCB) en Yannick Herrebaut, CISO van de Port of Antwerp-Bruges (PoAB).

Het dreigingsniveau gaat de laatste tijd door het dak. Sinds de stijging van de geopolitieke spanningen en de recente energiecrisis worden veel meer cyberaanvallen gedetecteerd. Op 9 oktober riep Alfaport Voka bedrijfsleiders bijeen voor een ontbijtsessie om meer bewustzijn te creëren rond de noodzaak van een degelijke cyberbeveiliging van de hele havenketen.

Het CCB kwam toelichten hoe het haar dienstverlening aan ondernemingen uitbreidde met bijvoorbeeld het Early Warning System. Verder lichtte Miguel De Bruycker de aankomende nieuwe Europese wetgeving op het vlak van cybersecurity toe met zowel de kansen als uitdagingen die dit met zich meebrengt. Zo zullen er meer sectoren onder de NIS-2 wetgeving vallen, wat verplichtingen met zich meebrengt. Europa zal ondernemingen ook de kans geven om hun inspanningen op het vlak van cybersecurity en specifieke producten te laten certifiëren. Voor België is het CCB hierin het aanspreekpunt voor ondernemingen.

Verder lichtte Yannick Herrebaut, CISO van de PoAB de IT beveiligingsstrategie bij de Port of Antwerp-Bruges toe.

Deze ontbijtsessie vormde een startpunt van de bewustwording bij de private havengemeenschap. Alfaport Voka bekijkt momenteel verdere initiatieven om dit bewustzijn te vergroten.

De LinkedIn post over dit onderwerp

Deel jouw mening over dit onderwerp via onze LinkedIn-post.

Deel dit artikel

Neem contact op

Dr. Stephan Vanfraechem 

Algemeen directeur Alfaport Voka

stephan.vanfraechem@voka.be

Tel: +32 3 206 58 70

Dr. Stephan Vanfraechem