Dialoogsessie 'Haven Bereikbaar' biedt inzicht in mobiliteitsuitdagingen Antwerpse haven

In het iconische Havenhuis in Antwerpen vond op 27 juni 2024 de halfjaarlijkse dialoogsessie ‘Haven Bereikbaar’ plaats. Deze bijeenkomst, georganiseerd door Alfaport Voka in samenwerking met Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Port of Antwerp-Bruges, bracht vertegenwoordigers van 60 bedrijven samen om de mobiliteitsuitdagingen in en rond het havengebied te bespreken.

Tijdens de sessie werd uitgebreid vooruitgeblikt op de impact van de geplande wegenwerken op de mobiliteit in het havengebied. Het Agentschap Wegen & Verkeer – Antwerpen gaf een update over de renovatie van de Beverentunnel. Sinds zondagavond 14 juli is de koker in de rijrichting van de E34 afgesloten, en wordt het verkeer omgeleid via een tijdelijke route. Daarnaast werd er ook aandacht besteed aan het geplande structureel onderhoud van het wegdek op de R2 richting Beverentunnel en de Kruisweg dat deze zomer plaatsvond.

Lantis verzorgde een presentatie over de stand van zaken betreffende de Oosterweelverbinding, een cruciaal project voor de toekomstige bereikbaarheid van Antwerpen. Port of Antwerp-Bruges belichtte enkele belangrijke infrastructuurwerken, zoals de heraanleg van de Malagastraat en het fietspad in de Hamburgstraat, de renovatie van de Zandvlietbrug en Van Cauwelaertbrug en de renovatie van de Molenweg. Bovendien werd er ingezoomd op de planning van het masterplan fietsinfrastructuur, dat de havenfietsverbindingen significant zal verbeteren.

Ook Alfaport Voka en Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland brachten updates over diverse projecten, waaronder de Westelijke Ontsluiting Waaslandhaven, het GRUP E34 West en de bouw van de fietsbrug over de E34.

Deze dialoogsessie, die sinds 2016 deel uitmaakt van een reeks halfjaarlijkse bijeenkomsten, biedt bedrijven een platform om de mobiliteitsimpact van infrastructuurwerken in te schatten en meer te vernemen over alternatieve mobiliteitsoplossingen. Dit zowel voor het woon-werkverkeer van werknemers als voor de dagelijkse logistieke stromen.

Na afloop van de presentaties werd er tijdens een broodjeslunch nagepraat over de besproken onderwerpen. De volgende dialoogsessie staat gepland op donderdag 12 december 2024.

Voor meer informatie over de wegenwerken in de regio en de te verwachten hinder, kunnen geïnteresseerden steeds terecht bij Antwerpen-Waasland Mobiel.

Deel dit artikel

Andere gerelateerde artikels hierover

Neem contact op

Tia Meyvis 

Adviseur mobiliteit & intermodaliteit

tia.meyvis@voka.be

Tel: +32 3 206 58 67