Alle artikels

Achtste Douanecongres zorgt voor doorbraak in belangrijke dossiers

Gisteren vond in Antwerpen de achtste editie van dé jaarlijkse douanebijeenkomst plaats. Meer dan 200 deelnemers waren getuige van een hoogstaand douanecongres met een heel attractief programma. Experten uit de industrie, logistiek en de Belgische douane hadden het, onder andere, over uitdagingen zoals de impact van de geopolitieke situatie op de supply chain, de voorstellen om ook goederenstromen duurzamer te maken, het belang van het digitaliseren van processen en het delen van data tussen de verschillende actoren.

Er werd ook een blik geworpen op de toekomst van de douane-Unie en de 10 aanbevelingen die begin dit jaar door een groep van wijzen aan de Commissie werden gerapporteerd.

Ook de Administrateur-generaal, Kristian Vanderwaeren, bracht een duidelijke boodschap over de toekomstplannen van de Belgische douane en over het concretiseren van de samenwerkingsovereenkomsten (MOU’s) die in de loop van 2018/2019 met de AAD&A en de koepelorganisatie Alfaport Voka en haar leden, ASV en Forward Belgium werden afgesloten. In de loop van december wordt dit project concreet opgestart.

Zowel de topman van de douane als de minister van financiën hebben bevestigd dat er belangrijke stappen zullen gezet worden in een aantal prioritaire dossiers en beleidsthema’s waar Alfaport Voka de voorbije jaren hard heeft aan gewerkt. Dit toont het belang van dit douanecongres, uniek in zijn soort, nog maar eens aan.

Vice-eerste minister en minister van financiën, Vincent Van Peteghem

Vice-eerste minister en minister van financiën, Vincent Van Peteghem, sloot het congres af met een aantal duidelijke boodschappen voor de sector en zijn Administratie. Er komt in de huidige legislatuur nog een hervorming van het douane sanctiebeleid en er worden belangrijke investeringen voorzien om de Belgische douane naar een next level te tillen. Zo zal het controleproces herzien en gestroomlijnd worden en kan de AAD&A rekenen op een flink budget om dit project samen met de op stapel staande IT-projecten te implementeren.

Alle foto's van het event

Neem contact op

Dr. Stephan Vanfraechem 

Algemeen directeur Alfaport Voka

stephan.vanfraechem@voka.be

Dr. Stephan Vanfraechem

Neem contact op

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Jan.VanWesemael@voka.be