Alle artikels

Controle op drugs in haven vereist ketenbenadering

De gewelddadige overval op een douaneloods in de Antwerpse haven en de VRT Pano-reportage ‘Ongelijke strijd’ zetten opnieuw de spotlights op een betere beveiliging van de haven. Alfaport Voka pleit daarbij voor een integrale ketenbenadering.

Controles in het havengebied zijn een belangrijk element in de strijd tegen de drugsmaffia. Daarbij wordt vaak gesproken over de 100% scanning van containers door de douane. Voor de private sector vormt die scanning een belangrijk element, maar niet het enige zaligmakende middel in de strijd tegen drugs.

We hebben nood aan een integrale ketenbenadering. Dat begint bij de voordeur in Zuid-Amerika waar de drugs vertrekken. Door daar meer én vooral beter te controleren en te scannen, moeten we vermijden dat drugs überhaupt vertrekken. Die data uit de bronlanden moeten we naast de informatie van de publieke en de private sector in Europa leggen. Zo maak je een digitale risicoanalyse die je vervolgens kan koppelen aan uitgebreide kennis van criminele netwerken bij de publieke én de private sector. Dat moet de basis zijn voor gerichte selectie van risicocontainers die dan effectief gescand worden. Maar laat ons dat wel gericht en efficiënt doen. Zo verhogen we de pakkans zonder de normale flow in de haven zwaar te verstoren.

Bekijk hier de volledige ‘Pano’-reportage over drugstrafiek in Antwerpen

Deel dit artikel

Andere gerelateerde artikels hierover

Zeg nee tegen drugshandel

Cepa en Alfaport Voka informeerden al eerder via de campagne ‘Onze haven drugsvrij’. Omdat sensibiliseren belangrijk blijft, bieden we nu communciatiemateriaal aan gericht op gepast

Lees verder »

Neem contact op

Dr. Stephan Vanfraechem 

Algemeen directeur Alfaport Voka

stephan.vanfraechem@voka.be

Tel: +32 3 206 58 70

Dr. Stephan Vanfraechem